Produkty wytwarzane naturalnymi metodami = zdrowa żywność

5 Wrzesień
2016

Jaka jest zdrowa żywność?

Ta, która nie zawiera polepszaczy, środków konserwujących, czyli ta, która jest naturalna. Coraz większą popularnością w wielu krajach świata cieszą się produkty, które są wytwarzane według starych receptur oraz tradycyjnymi metodami. Z naszego artykułu dowiesz się, dlaczego zrobione w domu nalewki, dżemy, soki są bardziej zdrowie niż te kupowane w sklepach. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami. Przybywa więc osób, które wiedzą, że jedzenie naturalne, które nie zawiera polepszaczy smaku, konserwantów i sztucznych barwników, to żywność zdrowa. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób kupuje produkty, które powstają zgodnie z tradycyjnymi metodami. Zaopatrują się w produkty spożywcze u rolników oraz w sklepach ze zdrową żywnością.

Coraz bardziej modne staje się samodzielne kiszenie kapusty, robienie konfitur i pieczenie chleba. Nie unikniemy żywności, która zawiera środki chemiczne, jednak przygotowując własne przetwory, możemy ograniczyć i to w dużym stopniu ich spożycie. Dlatego nie warto zasłaniać się lenistwem tylko zabrać się za samodzielne przygotowywanie przetworów.

Szukając smaku, sięgnij po zdrową żywność

Z pewnością są wśród nas osoby, które pamiętają smak babcinego kompotu, konfitury, czy dżemu. Mimo że za nimi wielu z nas tęskni, to niewielu decyduje się samodzielnie przygotowywać przetwory. Brakuje nam na to często czasu, a czasem po prostu nam się nie chce. Nasze wygodnictwo po części wynika z tego, że obecnie żywność produkowana jest w oparciu o nowoczesne technologie, jest więc o wiele trwalsza od tradycyjnie wytwarzanej i konserwowanej żywności.

Przemysł spożywczy wykorzystuje substancje chemiczne po to, aby żywność była dłużej świeża, aby można ją było dłużej przechowywać. Niszcząc bakterie, ograniczają one także ryzyko zatruć pokarmowych. Dodatek związków chemicznych do żywności sprawia również, że ładniej ona wygląda, ma ładniejszy zapach i bardziej wyrazisty smak. W produktach żywnościowych znajdziemy nie tylko konserwanty, ale także substancje żelujące, zagęszczające i zakwaszające, sztuczne barwniki oraz zamienniki cukru.

To dlatego samodzielnie zrobiony dżem malinowy nie będzie miał tak pięknego wyglądu, jak ten sam dżem kupiony w sklepie. Jednocześnie nie można zapominać, że będzie on charakteryzował się zdecydowanie lepszym smakiem. I będzie o wiele zdrowszy, bo pozbawiony wszystkich sztucznych dodatków, które obniżają wartość dżemu kupowanego w sklepie.

Zdrowe przetwory

Najważniejszym składnikiem owoców i warzyw jest witamina C. W domowych przetworach trudno jest jednak zachować jej duże ilości ze względu na sposób ich przygotowywania. Dlatego warto je mrozić. Jej strat nie da się jednak uniknąć, gdyż ginie ona pod wpływem powietrza, wysokiej temperatury i światła. Szkodzi jej również kontakt z metalem, nie reaguje jedynie na stal nierdzewną. Warzywa i owoce, które chcemy przerabiać na domowe przetwory warto kupować w gospodarstwach ekologicznych.

Unikajmy kupowania owoców i warzyw, które rosły w pobliżu tras komunikacyjnych, fabryk i zakładów chemicznych. Na przetwory przeznaczamy tylko nieuszkodzone i świeże produkty. Należy je myć pod bieżącą wodą na krótko przed wykorzystaniem. Jeżeli nie wymaga tego przepis, nie obierajmy ich i nie krójmy. Jeżeli konieczne jest ich rozdrobnienie, to należy używać tylko noży ze stali nierdzewnej oraz plastikowych tarek. Można używać porcelanowych, emaliowanych (nie obitych) lub kamionkowych naczyń.

Butelki i słoiki, w których będziemy przechowywać gotowe przetwory muszą zostać wyjałowione. Można to zrobić wkładając je do garnka napełnionego zimną wodą i podgrzewając aż woda zacznie się gotować. Gotujemy je przez dziesięć minut. Na dnie garnka układamy ściereczkę, uchroni to słoje i butelki przed popękaniem. Zamiast gotować, butelki i słoiki możemy też podgrzać w piekarniku.

To doskonała metoda, która ceniona jest przez wiele pań domu. Dla niejednej kobiety jest ona zdecydowanie dużo bardziej wygodna niż tradycyjne gotowanie słoików w garnku.


Autor

Sebastian

Redakcja zlotnik.stargard.pl

To może Cię zainteresować