Zalety i zasady zdrowego odżywiania

3 Wrzesień
2016

Jeśli będziemy się troszczyć o nasz organizm na pewno będzie on dobrze reagował. Proces jedzenia to bardzo intymna reakcja ze światem. To co jemy tak naprawdę staje się częścią naszego organizmu. Liczą się także inne kwestie takie jak aktywność fizyczna, zdrowie emocjonalne oraz psychiczne czy dobry stan środowiska.

Zdrowe odżywianie 

Organizm może czerpać z tych związków, które znajdują się w jedzeniu, pod warunkiem, że będziemy wybierać to co najlepsze dla naszego zdrowia. Jeśli chodzi o te najważniejsze kwestie to przede wszystkim konieczność dbania o organizm zanim coś niespodziewanego się wydarzy, wtedy będziemy zdrowi. Korzyści, które będą płynąć ze zdrowego stylu życia są tak naprawdę ogromne.

To właśnie dzięki temu:

- możemy żyć dłużej

- czujemy się młodziej

- mamy więcej energii

- możemy tracić na wadze

- mamy mniejszy cholesterol

- zapobiec można chorobom serca

- zmniejsza się ryzyko chorób nowotworowych

- zachowujemy wzrok na lata

- chronimy się przed cukrzycą

- zmniejszamy zapotrzebowanie na leki

- mamy mocne kości

- chronimy swoje nerki przed kamieniami

- łagodzimy problemy z zaparciami

- zmniejszamy ciśnienie krwi

- walczymy z artretyzmem

Na samym początku zaczynamy szukać przyczyn braku zdrowia, ale to nasz błąd, ponieważ tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy z tego jak mocno rozbudowany jest nasz organizm i jak wiele się tam dzieje. W związku z tym właśnie musimy kontrolować te różne wydarzenia w naszym organizmie. Jeśli uda się nam zmienić dietę to w ten prosty sposób wiele korzyści można uzyskać. Jak mówił Sokrates należy żyć nie po to, by jeść, ale jeść by żyć. Podstawowe zasady odżywiania:

Jeśli chodzi o bilans składników żywieniowych to powinien on wyglądać następująco:

– pokarm pochodzenia roślinnego około 50-60%

– węglowodany 20-30%

– białka 5-10%

Należy stopniowo wykluczać z jadłospisu rafinowane i nienaturalne produkty.

Unikamy białej mąki, zup w proszku, sosów czy wyrobów cukierniczych

Ograniczamy do minimum wszystkie produkty przetworzone i cukry.

Unikamy również zamienników cukru takich jak miód czy stewia.

Środki pobudzające takie jak kawa, mocna herbata, buliony mięsne także muszą być unikane.

Do minimum redukujemy spożywanie pieczywa drożdżowego.

Jemy najlepiej takie składniki, które są naturalne, rosną na ziemi, w ziemi, na drzewach czy na krzakach.

Warto także pamiętać, by spożywać płyny albo 15 minut przed jedzeniem albo dopiero po około1,5 godziny od jedzenia.

Po jedzeniu wyłączenie płukamy jamę ustną wodą.

Aby unikać problemów z odwodnieniem należy zaczynać każdy dzień on spożywania przynajmniej szklanki letniej wody z cytryną.

W ciągu dnia można wypić również odrobinę wody z solą.

Warto także pamiętać o tym, że konieczne będzie spożywanie pokarmów tak by je dobrze przeżuwać i namoczyć śliną. Dzięki temu będziemy w stanie doprowadzić skutecznie do sprawnego trawienia. Trzeba pamiętać, że im szybciej będziemy jeść tym więcej problemów może się pojawić. Jeśli będziemy spożywać szybko, jemy więcej a pokarm nie będzie skutecznie trawiony. Należy pamiętać o tym, że nasz organizm nie jest jak nastawiony zegarek i zawsze u każdego człowieka będzie on funkcjonował u każdego tak samo.

Dlatego jedzenie opisane na opakowaniu to wyłącznie teoria. Ale nie u każdego można tak samo liczyć. Tak naprawdę nie ma sensu liczyć kalorii, ponieważ nie będzie to sposób na rozwiązanie problemów. Każdy człowiek jest inny i dlatego warto pamiętać, że nasz organizm musi być zadbany, sami musimy wiedzieć kiedy i jakie składniki będzie mu trzeba dostarczyć, by dobrze mógł funkcjonować.


Autor

Jowita

Redakcja zlotnik.stargard.pl

To może Cię zainteresować