Pożywienie, które codziennie spożywamy, ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia i organizmu!

5 Wrzesień
2016

Wpływ jedzenia na zdrowie 

Większość ludzi nie dostrzega żadnego związku między tym co jemy a naszym samopoczuciem i stanem zdrowia.

Wiele osób w ogóle nie patrzy jakie paliwo będzie do naszego organizmu dostarczone. Częściej bardziej patrzymy na paliwo do naszego samochodu niż na pożywienie do naszego żołądka. Człowieka nie powinien zjadać niektórych produktów zwierzęcych czy roślinnych, ponieważ nasz organizm nie radzi sobie z ich trawieniem. Szczególnie szkodliwe będą dla nas różnorakie produkty wysokobiałkowe, które są nieświeże. Mogą one zawierać takie toksyny, które są szkodliwe dla naszego organizmu.

Wiele substancji zawartych w produktach żywnościowych negatywnie działa na nasze zdrowie. Skażone środowisko i żywność, która będzie zanieczyszczona to przyczyna złego samopoczucia i prowadzi to do poważnych chorób układu krążenia, trawienia czy też immunologicznego, co może nawet prowadzić do poważnych chorób Musimy zdać sobie sprawę z tego, że ta woda, którą dostajemy w celach spożywczych i higienicznych jest zanieczyszczona chlorem oraz innymi związkami metali ciężkich.

Szacuje się, że na świecie nawet 50% wody jest zatrute. Zaleca się w celu spożywczym przygotowywać sobie wodę filtrowaną, albo też taką, która będzie z pewnego, nieczyszczonego źródła. Warzywa oraz owoce są bardzo intensywnie nawożone oraz opryskiwane środkami, które służą do ochrony roślin. Następnie w celu przedłużenia okresu ich przechowywania opryskiwane są środkami przeciw gniciu. Do żywności przetwarzanej przemysłowo dodawane są różnorakie dodatki chemiczne, które mają zapobiec psuciu się jedzenia. Mamy takich możliwych dodatków już około 4 tysiące. Mimo, że przygotowywane są obecnie międzynarodowe listy nie wszystkie produkty wszędzie są stosowane.

Poszczególne kraje mają co do takich środków również swoje ograniczenia, które starają się stosować. Wprowadzane są jednak dość powszechnie różnorakie regulatory kwasowości środki, które chronią przed zbrylaniem się pokarmów, przeciwutleniacze, utrwalacze barw, emulgatory smakowe i żelujące. Wyjątkowo szkodliwe jest stosowanie tanich odpadów, które mają gwarantować, że produkt będzie przygotowany po kosztach. Jeśli chodzi o te produkty reklamowe nam jako zdrowe coraz częściej dowiadujemy się, że jest tam zbyt dużo cukru, soli czy nasyconych tłuszczów. Wśród dosładzaczy czy innych dodatków są również takie, które mogą mieć nawet działanie rakotwórcze.

Dlaczego zatem dopuszczono je do sprzedaży?

Przede wszystkim dlatego, że syntetyczne dosładzacze nie będą przez nasz organizm przyjmowane, dlatego są niskokaloryczne. Nie będą fermentować, a więc nie psują zębów. Dodatki do żywności pojawiają się obecnie także w chlebie. Polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia udowodnili, że zjadanie chipsów będzie prowadzić do chorób serca. Jest tam duża ilość niezdrowego tłuszczu, ale także duża ilość soli i różnorakie chemiczne dodatki poprawiające zapach czy smak. Pojawia się również akrylamid, który określony jest jako związek powodujący raka.

Światowy rynek żywności to obecnie ogrom środków. Przekracza w sumie ponad 20 mld Dolarów. Na całym świecie sprzedaż jest 4 razy większa. Wielkie pieniądze mają więc wielką siłę i niestety producenci żywności coraz mniej zwracają uwagę na zdrowie i życie wielu ludzi, którzy to nafaszerowane chemią jedzenie będą spożywać masowo. Hormony wzrostu w zwierzęcych pokarmach, antybiotyki – to wszystko jest powszechnie stosowane i ma decydować o tym, że zwierzęta będą szybciej rosły. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że spożywanie potem takiego mięsa będzie powodować niekorzystne odczucie dla naszego organizmu.

Poważny problem to między innymi wprowadzenie do obrotu roślin, które są modyfikowane genetycznie. Przemysł rolno spożywczy sam walczy o klienta, ale nie dba o jego zdrowie. Śmieciowe jedzenie to codzienność, dla wielu z nas i jest to naprawdę poważny problem, którego rozwiązanie nie będzie proste. tak naprawdę trudno szukać rozwiązań, które nam to skutecznie umożliwią, ponieważ ciągle liczą się interesy producentów żywności.


Autor

Ewelina

Redakcja zlotnik.stargard.pl

To może Cię zainteresować